Протизаплідні таблетки: захист від небажаної

З якого віку можна приймати протизаплідні пігулки?

Вік початку прийому гормональних контрацептивів визначається початком менструального циклу. Якщо дівчина має менструації, прийом таблеток не протипоказаний. Протизаплідні таблетки, насамперед, є методом запобігання небажаній вагітності, тому починати прийом має сенс за наявності регулярного статевого життя. Причини наступу зачаття при прийомі протизаплідних таблеток описані у статті за цим посиланням https://vabos.com.ua/chi-mozhna-zavagitniti-pri-prijomi-protizaplidnix-tabletok-prichini-zachattya/. Однак перед початком прийому препарату потрібно проконсультуватися з гінекологом та виключити протипоказання, а також вибрати препарат максимально безпечний для вашого віку.

Якщо немає партнера?

За відсутності статевого партнера, природно, немає необхідності застосування контрацепції. Але приймати протизаплідні таблетки час від часу не допустимо. Перерву в прийомі гормональної контрацепції можна робити 1 раз на 1,5-2,0 роки на 2-3 місяці. При нерегулярному статевому житті краще вибрати інший метод контрацепції – презерватив.

Вага та таблетки?

Сучасні протизаплідні пігулки практично не впливають на вагу. Деякі з них можуть спричинити невелику набряклість та зміну апетиту у перші 1-2 місяці прийому, але кардинального впливу на масу тіла гормональні контрацептиви не мають.

Протизаплідні таблетки: захист від небажаної

Вагітність?

При відміні протизаплідних таблеток вагітність може наступити вже наступного менструального циклу. Якщо у ваші плани не входить вагітність, потрібно охоронятися відразу після скасування гормональної контрацепції. Якщо ви плануєте вагітність, необхідність паузи перед її настанням після відміни таблеток вирішується індивідуально залежно від тривалості прийому, наявності гінекологічних захворювань та ін.

Чи вплив на менструальний цикл?

Одним із плюсів гормональної контрацепції є встановлення регулярного менструального циклу. Навіть якщо раніше були проблеми з менструацією – нерегулярні, болючі, рясні, після початку прийому гормональних контрацептивів жінка знає день і годину початку менструації, вони стають менш рясні та безболісні. Іноді у перші 1-2 місяці прийому можуть бути незначні кров’янисті виділення протягом усього циклу. Найчастіше це відбувається при прийомі низькодозованих препаратів або при порушенні часу прийому таблетки, і пов’язано з надходженням малої дози гормону в кровотік. Як правило, ці виділення проходять після 1-2 місяців прийому. Якщо порушення циклу зберігаються – це привід змінити препарат. Незважаючи на позитивний вплив гормональних таблеток на менструальний цикл, це все ж таки препарати для контрацепції, і для корекції проблем із циклом їх може призначити тільки лікар, після виключення можливих причин проблеми.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *