Алкоголь: Звужує чи розширює судини? Дізнайтесь усі подробиці!

Питання впливу випивки на стан серцево-судинної системи завжди викликали багато дискусій. Одні впевнені, що «прийнята за груди» чарка розганяє кров і дозволяє зігрітися в холодну погоду. Інші думають, що під впливом спиртних напоїв відбувається спазм кров’яного русла, і це стає передумовою розвитку інсульту чи інфаркту. Про медичні способи, які довели свою ефективність при виведенні алкоголю з крові розповідають за цим посиланням https://sunduk-pub.kiev.ua/?p=15907.

То хто ж правий — алкоголь звужує чи розширює судини?

Як спирт потрапляє у кров?

Оскільки молекули етанолу невеликі і легко розчиняються у водному середовищі, вони дуже швидко всмоктуються після того, як опинилися в організмі. Їм, як вуглеводам, жирам та білкам, не потрібно попереднього розщеплення або спеціальних переносників, щоб опинитися у кровотоку.

За механізмом простої дифузії «градуси» інтенсивно проходять через стінки шлунка, кишечника (частково навіть через тканини порожнини рота, глотки) і далі розподіляються по судинному руслу в усі органи.

Трохи про роль кровоносної системи

Саме від її стану залежить, наскільки добре артерії (основні магістралі постачання) доставлять кров до найдрібніших капілярів, щоб усі тканини та органи отримали необхідні їм харчування та кисень. Навіть через найменші порушення в цій налагодженій системі починається дефіцит необхідних компонентів, що призводить, у свою чергу, до багатьох проблем.

Під впливом шкідливих факторів (того ж спирту) можуть розвинутися:

  • пошкодження стін судин, капілярів чи клапанів;
  • звуження їхнього просвіту;
  • атеросклеротичні бляшки;
  • тромби;
  • запалення вен та ін.

Внаслідок таких негативних проблем знижується швидкість кровотоку, погіршується транспорт життєво необхідних елементів до інших структур. Оскільки головний мозок – найактивніший споживач енергії, він насамперед відчує порушення доступу кисню.

Алкоголь: Звужує чи розширює судини? Дізнайтесь усі подробиці!

Алкоголь та судини

Після всмоктування у кров етанолу судинні стінки спочатку розслаблюються, тому цьому етапі алкоголь розширює судини. Ось чому спочатку артеріальний тиск трохи знижується.

Але наш організм влаштований так, що у відповідь запускається внутрішній компенсаторний механізм (спрацьовує система саморегулювання). Незабаром релаксація змінюється різким звуженням просвітів, підйомом тиску, почастішанням пульсу.

Тривалість тимчасового проміжку між вживанням міцного і протидіючої відповіддю організму безпосередньо пов’язана з прийнятими дозами (що більший обсяг міцного напою, то швидше звуження).

Часті розширення та стискування з часом ведуть до порушень роботи ССС, до зростання навантажень на серцевий м’яз, зношування кров’яного русла.

Така залежність між протилежними явищами може бути особливо небезпечною у зимову холоднечу. Оскільки на морозі все «стягнуте» холодом, випитий етанол гірше надходить до клітин ЦНС (на вулиці сп’яніння відчувається менше). Але після того, як людина потрапляє в тепле приміщення, спирт миттєво «вдаряє в голову» через активізацію кровотоку та швидке проникнення в судини головного мозку.

Ступінь впливу різних видів алкоголю

Медики рекомендують не перевищувати умовно нешкідливих доз міцних напоїв, щоб мінімізувати дискомфорт від розпиття градусної продукції. На питання, який алкоголь розширює судини, можна відповісти так: прийнятий у невеликій кількості. Йдеться про такі обсяги:

  • для коньяку, горілки, віскі – не більше 50 г;
  • натурального вина – 100-150 мл залежно від міцності;
  • пива – не більше 200 мл.

Медики рекомендують не перевищувати умовно нешкідливі дози міцних напоїв (Джерело зображення: freepik.com)

З усіляких різновидів випивки саме горілка найінтенсивніше ускладнює кровообіг. Це тим, що у ній немає додаткових компонентів, пом’якшують основний негативний вплив.

Наприклад, у коньяку є певна кількість антоціанів, катехінів і танінів, які власними силами сприяють нормалізації функціонування серцевої системи. У винній продукції є антиоксиданти, у кухлі пінного напою — солод, заспокійливий хміль, у настоянках та лікерах — солі магнію, цукор.

Хоча шампанське вважають найнешкідливішою «шипучкою», але вуглекислий газ у його складі навіть у незначних кількостях вміє дратувати слизові оболонки шлунка.

Які ще фактори впливають на стан судин?

Коли спиртовмісні рідини впливають з їхньої стінки, в усіх людей це відбувається однаково, т.к. на процеси впливають:

  • обсяги та різновид випивки;
  • з якою регулярністю це відбувається (плюс – алкогольний стаж);
  • загальне здоров’я споживача та його індивідуальні особливості (стаття, вік, вага);
  • наявність чи відсутність соматичних патологій;
  • образ харчування, життєвий тонус та ін.

Якщо в одного індивіда після певної кількості алкоголю спостерігаються розширені судини, то в іншого той самий обсяг може спровокувати їхнє стискання. Тому тут немає якоїсь певної формули, за якою можна розрахувати безпечну дозу, а всі цифри, що рекомендуються, є усередненими.

Довгострокові перспективи подібних «гойдалок»

Наша кардіоваскулярна система, відповідальна за забезпечення всіх органів кров’ю з поживними речовинами, може мати нескінченні ресурси. Якщо навіть у молодому віці ми не помічаємо жодних явних змін після разового зловживання, то згодом усе це може вплинути на ускладнення:

  • високий тиск є фактором ризику розвитку інсультів, ішемії серця;
  • через регулярні навантаження тахікардія стає винуватцем виснаження міокарда та появи аритмій;
  • внаслідок зношування судин печінки, нирок порушуються їх прямі функції;
  • застої та погана циркуляція сприяють варикозному розширенню вен кінцівок і т.д.

Тому незалежно від того, етанол зараз розширює судини чи ні, він точно здоров’я нам не додасть. І наївно було б припускати, що з допомогою спиртного можна вилікувати судинні патології чи знизити їх симптоми. Якби все було б так просто, на світі вже зовсім не залишилося б таких хворих.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *