Вівсянка на ніч – користь чи шкода?

Вівсяна каша традиційно стала ідеальною стравою для сніданку, а ось ближче до вечора рекомендовані білкові продукти та овочі. Але це правило давно вважається ” минулим століттям ” , оскільки сучасні дослідження надають дедалі більше аргументів на користь вівсянки проти ночі. Про енергетичну і харчову цінність вівсянки розповідають за цим посиланням https://cbo.org.ua/kalorijnist-vivsyanki-na-100-gram-skilki-kalorij-i-bzhu-v-gerkulesovoj-kashi-i-vivsyanix-plastivcyax/.

Чому варто їсти вівсянку ввечері

Користь вівсянки на ніч пояснюється кількома факторами:

Вона легко засвоюється організмом, тому не перевантажує кишечник, поки ви спите.

Вівсянка – джерело повільних вуглеводів, вони надовго насичують (ви відправитеся в ліжко з приємним почуттям ситості) і підвищують сонливість (швидше заснете).

Саме уві сні здійснюється максимальне очищення організму (у період з 1.00 до 3.00 години ночі). Наявність у каші грубих волокон не тільки допомагає очищенню, але й покращує роботу ШКТ, позбавляє запорів на ранок.

Наявність у складі вівса вітаміну Д і мелатоніну налагоджує природні біоритми людини, сигнали “спати” і “не спати” надходять у потрібний час.

Вівсянка на ніч – користь чи шкода?

Геркулесова каша багата на рослинні білки авеніном і тригонелліном, вони знімають нервову напругу, допомагають розслабитися, міцно заснути глибоким сном на всю ніч і добре відпочити.

Також вівсянка – це джерело вітамінів В, зокрема В6 і В3, перший допомагає засвоювати корисні елементи з їжі, стимулює вироблення енергії з цукру, а другий – вироблення триптофану – амінокислоти, що відповідає за якість сну. Недолік триптофану призводить до безсоння та хронічної втоми. У комплексі всі вітаміни групи В налагоджують роботу нервової системи.

Каша містить магній – мінерал, що бере участь у 350 процесах організму, включаючи здоровий сон. Особливо корисно вечеряти вівсянкою людям похилого віку з порушеннями ритмів сну, магній усуває цю проблему.

Крім того, вівсянка покращує загальний стан організму, налагоджує травлення. У ній міститься дуже багато корисних мікроелементів. Вона знижує рівень холестерину, покращує стан шкіри, волосся та нігтів.

Шкідливість вівсянки на ніч

Геркулес протипоказаний людям із целіакією та особистою непереносимістю продукту. А наявність у складі фітинової кислоти говорить про те, що споживання каші варто зменшити до 3-4 разів на тиждень (кислота усувається, якщо крупу попередньо замочувати на кілька годин).

Якщо ви дбаєте про фігуру, не бійтеся вживати вуглеводи перед сном у вигляді вівсянки. Вчені встановили, що важливо лише дотримуватись тимчасового проміжку між останнім і першим прийомом вуглеводів, а коли він стався за часом – значення не має. Іншими словами, якщо ви на дієті, можете сміливо перенести вівсянку на вечерю, а сніданок зробити білковим.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *